Reklam

13 Mart 2013 Çarşamba

Mobese Hakkında


Mobese Nedir ?

Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE), Emniyet Genel Müdürlüğü araçları için tasarlanmış iletişim altyapısı olarak GPRS teknolojisini kullanan, yazılım ve mobil donanım birimlerinden oluşan, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bilgi Yönetim Sistemlerinin (GIS / MIS) entegrasyonudur.

Ne İşe Yarar ?

Mobese Kısaca söylemek gerekirse Emniyet güçlerine gerekli konularda daha kısa sürede yardım etmektir.Örnek olarak Bir hırsız bir arabayla kaçıyor Emniyet güçlerinden .Bir mahalleden geçiyor ve o mahalleden geçerken mobese kameralarına takılıyor araba , mobese kameraları o arabanın plakasını işleyip ana merkeze gönderir.Merkez de plakası aranıyorsa emniyet güçlerine bildirerek arabanın nerede olduğunu söyler.

Bölge görüntüleme sistemi, halkın yoğun olarak bulunduğu ve geçiş güzergahı olarak bilinen yerlere konulan kameralar ile, bu kameralardan alınan görüntülerin merkeze sürekli olarak aktarılıp kaydedilmesinden oluşmaktadır.Toplumsal olayların oldukça yoğun olarak görüldüğü İstanbul’da, bu olayların en kısa sürede haber alınmasında, olayın büyüklüğünün belirlenmesinde ve gelişmelerin canlı olarak izlenmesinde olayın büyüklüğüne göre kuvvet kaydırılmasında ve yönlendirilmesinde önemli yararlar sağlayacak bir sistemdir.
Bölge görüntüleme sistemi, kanunlara aykırı olarak yapılacak olan toplantı ve gösterilerde, kimlik ve suç tespitine yönelik olarak kullanılabilecektir. Plaka tanıma sistemleri ile entegre olarak çalıştırılabilecektir. Asayiş hizmetlerine yönelik olarak da fayda sağlayacak bir sistemdir. Özellikle aşayişe müessir suçlara meyilli olanlar üzerinde caydırıcı etki bırakabilecektir.
Beklenmeyen Durumlar

Toplumsal olaylar ve kanuna aykırı gösterilerde, bölge görüntüleme sistemi ile bölge hakkında ayrıntılı bilgi alınarak, güvenlik önlemleri ile ilgili kararların hızlı şekilde alınması sağlanacaktır.

Adli Olaylar

Adli olaylar, kapkaç, hırsızlık, vb. polis bi-rimleri tarafından, sıcak takip yapılması gereken durumlarda, Komuta Kontrol Merkezi Görevlileri, Bölge Görüntüleme Sistemi ile aldığı bilgiler doğrultusunda saha ekiplerini yönlendirecektir.

Deprem

Deprem ve tabii afet durumlarında, il yönetiminin durumu anlaması, zarar tespit işlemleri, yardım ve kurtarma organizasyonları açısından, Bölge Görüntüleme Sistemi önem taşımaktadır. Teknik yöntemler, suçları önleyici unsur olarak tüm ülkelerde kullanılmaktadır.

Mobese 952 muhtarlık, 3500 polis aracı, 150 hareketli polis karakol birimi, il ve ilçe komuta merkezleri ve İl Emniyet Müdürlüğü hizmetlerinin yürütülmesini sağlayan 12 ayrı sistem, yazılımlar ile birleştirilmiştir. Acil durum hizmetleri (itfaiye, sağlık, vb.) başta olmak üzere, zamanla gerekli görülen diğer kurumların da sisteme dahil edilmesi planlanmaktadır.

Proje Bileşenleri
  • » Komuta Kontrol Merkezi (K.K.M.)
  • » Araç Takip Sistemi (A.T.S.)
  • » Mobil Araç Sorgulama Sistemi (M.A.S.)
  • » Mobil-K Ünitesi (MOBİL-K)
  • » Karınca Evrak Transfer Sistemi (K.E.T.SİS.)
  • » Nezarethane İyileştirme ve Kontrol Merkezi (N.İ.K.S.)
  • » Bölge Görüntüleme Sistemi (B.G.S.)
  • » Plaka Algılama Sistemi (P.A.S.)
  • » Muhtarlık Otomasyon Sistemi (M.O.S.)
  • » Asayiş Otomasyon Sistemi (AS.O.S.)
  • » Mobil Operasyon Yönetim Merkezi (M.O.YÖN)
  • » İstanbul Emniyet Müd. Bilgisayar Ağı (İEMNET)

/ İnterpro Bilişim Ödülleri birinciliği 2001-2002, Tüsiad-Tbv eTR Kongresi e-Devlet birinciliği 2005-2006 / Ödüllerini almıştır. İstanbul Emniyet Müdürlüğü MobESE İstanbul Projesi

MOBESE nin Bileşenleri

Araç Takip Sistemi

Coğrafi Bilgi Sistemi

Yerel/Ulusal Sorgu Sistemi

Karar Destek Sistemi

Suç Analiz Sistemi

Akıllı Sistem

MOBESE nin Önemli Özellikleri
Olayların Sayısal Haritada analizi

Gelişmiş Veritabanı sorgulamaları yapabilme

Kolay ve şifreli mesajlaşabilme

Kolay ve etkin ekip koordinasyonu yapabilme

Kolay ve doğru personel performans değerlendirmesi yapabilme

Akıllı bir sistem olması

Resim transferi yapabilme

Sistemin Faydaları

Terminal haberleşmelerinde 128 bit kripto kullanılması.

SMS ile veri aktarımından çok ucuz ve kesintisiz olması.

Telsize hızlı ve aynı anda birçok işlem yapılabilir.

GPRS Maliyetini en aza indirecek önlemlerin alınması.

Aracı kullanan kişilerin suiistimalinin ortadan kalkması.

Veri tabanına atılan her türlü tablodan terminallerin anında sorgu yapabilmesi.

Ekiplerin sevk ve idaresinin kontrol altında tutulması

Mesajlaşma işlemleri sayesinde haberleşmede tasarruf sağlanması.

Akıllı bir karar destek sistemi olması.

Sınırsız grup oluşturma ve bunlara bağlı alt terminallerin tanımlanması.

İletişim trafiğinin denetlenmesi

Sayısal harita üstünde sınırsız sembol tanımlanabilmesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder